5 redenen om te investeren in zilver

5 redenen om te investeren in zilver

Zilver is het afgelopen jaar ontzettend in populariteit toegenomen. De zilverkoers is dan ook volop in beweging en is de zilverprijs in het afgelopen jaar enorm gestegen. Maar waarom is het verstandig om te investeren in zilver? Lees snel verder en ontdek de 5 redenen om te investeren in zilver.

Waarom u nu moet investeren in zilver

Een van de redenen om in zilver te investeren is omdat de voorraad bijna opraakt. In 2021 groeide de vraag naar zilver enorm. 56% van de vraag naar zilver werd dan ook gebruikt in technologische producten, gebruikt voor industriële doeleinden en is zilver door zijn unieke eigenschappen zeer geschikt voor medisch gebruik. Enkele voorbeelden van industriële toepassingen zijn batterijen, medicijnen, fotografie, accu’s voor elektrische auto’s en 3D printers. Ook wordt de grondstof gebruikt in de 5G technologie en zonnepanelen.  Door de toepassing op het gebied van zonnepanelen zal de vraag naar zilver naar verwachting exponentieel groeien. Door al deze toepassingen komt er veel vraag naar zilver, wat natuurlijk leidt tot een hogere waarde.

investeren in zilver

Andere redenen om te investeren zijn:

✅  Zilver is echt geld, zelfs een van de oudste vormen

Als we terug gaan in de geschiedenis zien wij dat zilver vaak als betaalmiddel heeft gediend.

✅  Zilver heeft geen tegenpartijrisico

Bij elke vorm van aandelen of obligaties heeft u een andere partij nodig of zit u vaak aan een contract of belofte vast. Dit is bij zilver net iets anders.

✅ Voorraden raken op

Doordat er veel vraag is naar zilver raakt de voorraad op. Omdat zilver veel wordt gebruikt in technische producten, voor medische en industriële doeleindes blijft de vraag naar zilver groeien. Zodra een voorraad schaarst wordt is het mogelijk dat de zilverkoers/prijzen gaan stijgen.

✅  Investeren om inflatie tegen te gaan

Wanneer de valuta tijdens de economische neergang in waarde daalt als gevolg van inflatie, zal de waarde van grondstoffen zoals goud en zilver stijgen. Valuta is een betaalmiddel voor goederen, diensten en het terugbetalen van schulden. Als er teveel geld is, daalt de waarde van het geld. Wanneer de valuta deprecieert, hebben mensen de neiging om hun geld in goud en zilver te investeren. Naarmate de vraag toeneemt, wordt de waarde van deze goederen sterker.

In welke vorm moet ik investeren?

Bent u geïnteresseerd om te investeren in fysiek zilver? En in welke fysiek zilver kunt u dan het beste investeren? Als particuliere investeerder kunt u het beste investeren in zilveren munten of baren. Hieronder leggen we u meer uit over de verschillen in fysiek zilver.

Investeren in munten

Investeren in zilveren munten is relatief eenvoudig. Voor een klein bedrag kunt u al een flinke hoeveelheid zilveren munten kopen. Het voordeel van het investeren in zilveren munten is dat u hier geen BTW over hoeft te betalen, dit komt omdat zilveren munten net buiten de margeregeling vallen. Dit maakt het kopen van zilveren munten aantrekkelijker dan bijvoorbeeld zilveren baren. Ook zit er nog verschil in welke zilveren munten.

 
in zilver investeren

Nederlands zilveren munten

Er is veel vraag naar Nederlandse zilveren munten. De Nederlandse Guldens, Rijksdaalder en tientallen van voor 1967 hebben een zilvergehalte van 72%. Naast hun geldelijke waarde hebben ze  ook historische waarde. Dit kan als een toegevoegde waarde worden gezien. Nederlandse zilveren munten zijn dan ook een goede geldinvestering.

Zilveren Troy Ounce munten

De meest voorkomende zilveren munten worden geslagen in puur zilver. Elk jaar worden er tientallen miljoenen exemplaren verkocht van de zilveren Maple Leaf, Philharmoniker- en Silver Eagle munten. Dit soort munten zijn voornamelijk populair bij verzamelaars als fysieke investeerders in zilver. Ook voor deze munten is een BTW betalen niet verplicht omdat ze onder de margeregeling vallen. Zilveren Troy Ounce munten zijn de beste keuze om te investeren voor particulieren.

Zilveren Baren

Investeren in zilveren baren is voor een particulier net even wat duurder omdat een zilverbaar altijd in de margeregeling valt en hier dus 21% BTW over wordt berekend. Dit maakt de stap naar het investeren in zilveren baren net iets minder eenvoudig dan investeren in zilveren munten maar zeker niet minder waardevol. De bekendste zilverbaren om in te investeren zijn de Umicore en de Heraeus. Doordat deze zilverbaren aan strenge eisen voldoen en over LBMA-certificaat beschikken zijn ze wereldwijd handelbaar.

investering in zilver

Wilt u meer weten over het investeren in zilveren munten en/of zilveren baren? Kom dan eens langs in een van onze kantoren en laat u door ons adviseren.